natečaj VARUJMO SVOJO KAPLJICO VODE

PREDSTAVITEV PROJEKTA

Vsem sodelujočim se najlepše zahvaljujemo, da so skupaj z nami ustvarjali Pot dobrih želja za Dravo in tako tudi na simboličen način pokazali, da nam je mar za našo reko. Navdušeni smo nad številnimi čudovitimi poslikavami in srčnimi željami. 

Na žalost zaključnega dejanja letošnjega projekta, postavitve Poti dobrih želja za Dravo na Lentu, zaradi neugodne vremenske napoved ne bomo uspeli izpeljati, kot je bilo načrtovano. Vse fotografije poslikanih kamnov bomo objavili na naši Facebook strani in vas vljudno vabimo k ogledu!

V družbi AquaSystems je skrb za Dravo in njeno okolico ključno vodilo delovanja in je neločljivo povezana s skrbjo za vse prebivalce Maribora in okolice. S strokovnim in odgovornim delom zagotavljamo okoljevarstveno podporo lokalnim skupnostim, svojo primarno dejavnost pa dopolnjujemo s številnimi družbeno odgovornimi projekti, s katerimi spodbujamo ohranjaje Drave in življenja ob njej tudi za prihodnje generacije. Mednje spada tudi projekt osveščanja in izobraževanja mladih o skrbnem ravnanju z vodo Varujmo svojo kapljico vode.
V okviru projekta osnovnošolci spoznavajo pomen vode za naše življenje, od kod pride v hišo, kako in koliko je porabimo, kje vse nastaja odpadna voda in kako jo očistimo v Centralni čistilni napravi Maribor. Projekt je zasnovan tako, da učitelji in učenci v ta namen lahko uporabljajo  film s prikazom čiščenja odpadnih voda in delovni zvezek »Varujmo svojo kapljico vode«, s pomočjo katerih spoznajo vsebine o varovanju in čiščenju voda. Delovne zvezke, ki jih bodo učitelji in otroci uporabljali pri svojem delu, vam dostavimo brezplačno.
Vse osnovnošolce in njihove starša pa letos vabimo, da se nam pridružijo pri ustvarjanju Poti dobrih želja za Dravo in tudi na simboličen način pokažejo, da jim je mar za Dravo.

 

Skupna skrb za Dravo
Drava je mogočno vodno telo. Že stoletja je pomemben del našega mesta in zagotovo je že vsakemu med nami polepšala dan. Za marsikoga je nepogrešljiv sprehod po številnih pešpoteh, speljanih na njenih nabrežjih, športnim navdušencem ponuja številne možnosti za rekreacijo, od kolesarskih poti, supanja do jadranja in vožnje z ladjico. Daje nam tudi prostor za počitek in razvajanje pod toplim soncem.
Prav tako je Drava dom številnih vrst rib, rastlin in ptic. Pod gladino živi med 40 in 45 vrst rib, nanjo je vezanih tudi okrog 40 vrst ptic gnezdilk, tej raznovrstnosti pa se pridružujejo tudi številne rastline. Drava omogoča izjemno pestrost in bogastvo naravnega okolja. 
Brez Drave ne bi bilo Maribora. In čeprav v vsej svoji veličini ne daje vtisa, da bi potrebovala našo pomoč, je naloga vsakega izmed nas, da z odgovornim ravnanjem ohranjamo našo reko zdravo in čisto. Nekoč je že bila umazana, onesnažena reka, a smo takrat s skupnimi močmi, tudi s pomočjo Centralne čistilne naprave Maribor, reko rešili pred njenim propadanjem.
Skrb za Dravo se ne sme končati. Da bo še naprej pomemben del našega mesta, lahko v veliki meri poskrbimo sami, tako da vanjo ne mečemo smeti in pazimo, da v straniščno školjko in kanalizacijo ne dajemo stvari, ki tja ne sodijo (vlažilni robčki, vata, palčke za ušesa, olja, ostanki hrane, zdravila, čistila in kemikalije …).
Več o Dravi in življenju z njo si lahko preberete tudi v naši publikaciji zDravo, Maribor – Velike zgodbe o Mariboru in Mariborčanih, ki jih je zakrivila Drava. 

Kako sodelovati?
Sodelovanje je preprosto in zabavno. Vse se začne s sprehodom do Drave ter iskanjem in zbiranjem primernih kamnov. Najbolje se obnesejo ploščati in dovolj veliki kamni, saj jih boste lažje poslikali in nanje napisali sporočila.
Preden začnete ustvarjati, poskrbite, da bodo kamni popolnoma suhi. Eno stran boste pobarvali, na drugo stran pa boste napisali svojo dobro željo za Dravo. Pri barvanju kamnov pustite domišljiji prosto pot!
Učitelje in učiteljice prosimo, da od svojih učencev zberejo fotografije pobarvanih kamnov dobrih želja in nam jih do 18. marca 2021 pošljejo na elektronski naslov zdravojutri@aquasystems.si . Če se šole ne bodo odločile za skupinsko sodelovanje, lahko svoj kamenček prispevajo tudi učenci sami. V tem primeru naj fotografijo pobarvanega kamna pošljejo njihovi starši.  Prejete fotografije bomo objavili v galeriji na Facebook strani družbe. 
Če bodo razmere dopuščale, vas vabimo, da v soboto, 20. marca 2021, pred svetovnim dnevom voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, prinesite svoje kamne do Vodnega stolpa. Kamne bomo razporedili v neprekinjeno vrsto vzdolž nabrežja na Lentu in tako ustvarili Pot dobrih želja za Dravo.
Vse podrobnosti in morebitno spremembo termina vam bomo sporočili pravočasno.

Nagrada
Šolo, ki bo za Pot dobrih želja za Dravo prispevala največ pobarvanih kamnov, bo družba AquaSystems nagradila z donacijo v višini 500 evrov.

 

Vabilo na virtualni dan odprtih vrat
Vsako leto ob svetovnem dnevu voda za šole organiziramo Dan odprtih vrat, na katerem učenkam in učencem pokažem, kako na Centralni čistilni napravi Maribor vodi vračamo življenje. 
Ker zaradi epidemioloških razmer letos dogodka ne moremo izvesti, vas 22. marca vabimo na našo spletno stran k ogledu videa, v katerem bodo predstavili delovanje CČN Maribor.

Aquasystems d.o.o.
Dupleška cesta 330
2000 Maribor, Slovenija
T: +386 2 450 37 80
F: +386 2 450 37 90
E: info@aquasystems.si