Mednarodna veslaška regata zDravo Jutri

Mednarodna veslaška regata osmercev zDravoJutri, Maribor 2021

Na Dravo se vrača Mednarodna veslaške regate osmercev zDravoJutri! Pridružite se nam prvi dan Festivala Lent in navijajte za sodelujoče ekipe.

O prireditvi

V osrčju Maribora bomo letošnje poletje otvorili v športnem duhu. Družba AquaSystems in njena Fundacija zDravoJutri ponosno najavljata Mednarodno veslaško regato osmercev zDravoJutri, Maribor 2021, ki jo organizirata skupaj s Študentskim veslaškim društvom.

Športni dogodek leta na Dravi se bo odvijal v okviru festivala Lent v soboto, 26. junija 2021, s pričetkom ob 15. uri.

Na tekmi veslaških osmercev se bodo tako pomerile ekipe iz Slovenije in Hrvaške, ki razvijajo veslaški šport in se z njim povezujejo v duhu prijateljstva. Tekmovanje bo potekalo od Studenške brvi do Benetk.

Dogodek pa bo imel tudi dobrodelno noto, saj bomo Rdečemu Križu Maribor predali deske za stoječe veslanje (SUP) in druge športne pripomočke, ki bodo razveselili otroke iz socialno ogroženih družin na njihovem letovanju v Punatu.

Okvirni urnik prireditve

15.00 Slavnostna otvoritev dogodka – govorci:

• Leon Lozar, direktor AquaSystems d.o.o.

• Žiga Voršič, predsednik Študentskega veslaškega društva

• Jošt Dolničar, predsednik Veslaške zveze Slovenije (tbc)

• Iztok Čop, olimpijec in nekdanji udeležencev študentske veslaške regate v Mariboru (tbc)

15.30–17.30 Tekme osmercev

18.00 Finale tekmovalnega dela

18.25 Predaja donacije Rdečemu križu Maribor

18.30–19.00 Podelitev medalj – podeljevalci:

  • Žiga Voršič, Študentsko veslaško društvo 
  • Leon Lozar, AquaSystems d.o.o.
  • Jošt Dolničar, predsednik Veslaške zveze Slovenije

Z namenom ohranitve in okrepitve veslaške športne tradicije na Dravi vas vabimo, da se nam pridružite zadnjo soboto v juniju! 

Če ste zamudili lansko regato, si lahko nekaj utrinkov pogledate tukaj.

Veslanje in njegova zgodovina na Dravi

Veslanje je šport, ki se uvršča v program olimpijskih iger moderne dobre vse od začetka leta 1896. Že nekaj let prej se je veslaški šport začel razvijati tudi na Slovenskem, v vsej njegovi zgodovini pa so slovenski veslači dosegali vrhunske uspehe in se tudi z največjih mednarodnih tekmovanj vračali z najvišjimi rezultati.

Pomembno mesto v razvoju slovenskega veslaškega športa ima tudi Maribor, kjer se je veslaški šport pojavil kmalu po drugi svetovni vojni, leta 1970 pa je na Dravi potekala že prva regata študentskih osmercev. Študentsko veslanje je sicer eden bolj cenjenih športov na nekaterih svetovno znanih univerzah. Še posebej prestižen je v Veliki Britaniji, kjer mu je priljubljenost rasla vse od prve tekme osmercev leta 1829 med študenti univerz Oxford in Cambridge na Temzi, v Združenih državah Amerika pa takšno rivalstvo obstaja med univerzama Harvard in Yale.

Podobno merjenje moči, sicer v manjšem obsegu in z občutno manj gledalci, kot jih pritegnejo največji veslaški dvoboji v tujini, že vrsto let poteka tudi med slovenskimi univerzami. Gonilna sila študentskega veslaškega športa v Sloveniji je že od nekaj Maribor, kjer je pred skoraj dvajsetimi leti zaživelo tudi prvo samostojno študentsko veslaško društvo pri nas. Številne uspehe so mariborski veslači dosegali iz leta v leto na državnih, mednarodnih in svetovnih prvenstvih in celo na olimpijskih igrah, zato je njihov doprinos k bogati veslaški tradiciji neprecenljiv.

Študentske tekme osmercev na Dravi so od leta 1970 potekale s prekinitvami, lani pa je so-organizacijo in sponzorstvo dogodka prevzelo podjetje AquaSystems in njegova fundacija zDravoJutri ter tekme osmercev ponovno oživila pod imenom mednarodna veslaška regata osmercev zDravoJutri.

Aquasystems d.o.o.
Dupleška cesta 330
2000 Maribor, Slovenija
T: +386 2 450 37 80
F: +386 2 450 37 90
E: info@aquasystems.si