Mednarodni fotografski natečaj

Mednarodni fotografski natečaj

Človek in reka Drava

ENGLISH

Natečaj je trajal od 22. marca 2021, svetovnega dneva voda, do 22. aprila 2021, svetovnega dneva Zemlje, s čemer so želeli v družbi tudi na simbolni način izraziti svojo zavezanost ohranjanju naravnega okolja, ki je postavljeno visoko na lestvici njihovih prioritet. Sklepno dejanje fotografskega natečaja je predstavljala zaključna razstava v Vodnem stolpu v Mariboru, na kateri je bilo poleg desetih finalistov in obeh zmagovalcev na ogled še petdeset fotografij s častno omembo.

Izjemen mednarodni odziv in zahtevna naloga strokovne žirije

Natečaj je spodbujal fotografe, da razmislijo o odnosu, ki ga spletata človek in reka Drava. Da so odnosi med posameznikom in Dravo res edinstveni in lastni vsakemu, ki se z njo sreča, je potrdil tudi izjemen odziv. Na natečaj je prispelo kar 357 fotografij iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, kar je strokovno natečajno žirijo postavilo pred zahteven izziv.

Mističnost ujeta v odločilnem trenutku

Na natečaju sta slavili dve fotografiji. Nagrado strokovne žirije si je prislužila fotografija z naslovom Dva, avtorja Dušana Gajška. Avtor je prejel finančno nagrado v višini 800 evrov, fotografija je bila predstavljena na naslovnici junijske izdaje revije E-fotografija. »Fotografija v sebi nosi še precej več kot samo izjemno lepo in mistično svetlobo ter zanimiv kader. To je zagotovo tisti magični, težko dosegljivi »odločilni trenutek«, katerega mojster je bil eden največjih fotografov vseh časov – Henri Catrier-Bresson,« je odločitev strokovne žirije obrazložil njen predsednik. Na spletnem glasovanju pa je največ glasov zbrala fotografija Čolniček na Dravi 6, avtorice Katarine Vršič Riedl, in si tako prislužila nagrado javnosti. Nagrajena je bila s 500 evri.

Človek in reka Drava spletata edinstvene odnose

Zgodbe številnih krajev in njihovih prebivalcev so tesno povezane z Dravo. Reka je omogočila nastanek mnogih vasi in mest, spodbudila njihov gospodarski in družbeni razvoj ter postala pomemben del vsakdanjega življenja. Marsikje so prebivalci s svojimi načrti in dejanji posegali v Dravo ter pustili trajne odtise, ki so spremenili podobo te mogočne reke in življenjskega okolja, ki ga ne ponuja samo ljudem, ampak tudi številnim rastlinskim in živalskim vrstam. 

V družbi AquaSystems nas pri delu vodi odgovornost do Drave in Mariborčanov, zato smo organizirali fotografski natečaj, katerega namen je bil spodbuditi kulturno življenje v naseljih ob Dravi in opozoriti na našo skupno odgovornost, da skrbimo za čisto Dravo, ji vrnemo veljavo, kakršno je imela nekoč, ter jo ohranimo tudi za prihodnje generacije. 

Ključni cilj Mednarodnega fotografskega natečaja Človek in reka Drava je bil posneti fotografijo, na kateri bo na poveden način ujet odnos med človekom in Dravo, ki je vsakemu posamezniku, ki se sreča z njo, povsem edinstven. Tako kot Drava povezuje ljudi različnih kultur in jezikov, je tudi fotografski natečaj vabil vse profesionalne in ljubiteljske fotografe, ki živijo vzdolž njenega toka, da izrazijo svojo ustvarjalnost v obliki fotografije.

Natečaj je potekal od svetovnega dneva voda, 22. marca, do svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila 2021, kar na simbolni način izraža zavezanost družbe AquaSystems k ohranjanju naravnega okolja, in je bil izveden s podporo Fotografske zveze Slovenije ter Fotokluba Maribor.

357 fotografij, 50 častnih omemb, 10 finalistov in 2 zmagovalki

Da vzdolž reke Drave živijo številni odlični fotografi, je mogoče sklepati tudi po številu in kakovosti prejetih fotografij. Iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške jih je prispelo 357, kar je strokovno žirijo postavilo pred velik izziv. Sestavljali so jo:

Arne Hodalič, mednarodno priznan slovenski fotograf, predsednik žirije,
Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije,
Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor,
Bojan Golčar, uveljavljen slovenski fotograf,
Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems. 

Strokovna žirija je med vsemi prejetimi fotografijami najprej izbrala šestdeset najboljših, nato pa deset finalistov, uvrščenih na razstavo. Zaradi visoke kakovosti vseh fotografij v ožjem izboru so se člani žirije složno odločili, da preostalih petdeset fotografij izpostavijo s častno omembo. 

Na natečaju sta slavili dve fotografiji, izbrani med desetimi finalisti:
• nagrado strokovne žirije si je prislužila fotografija z naslovom Dva, avtorja Dušana Gajška;
• nagradno javnosti pa si je na spletnem glasovanju, ki je potekalo na Facebook strani družbe AquaSystems, prislužila fotografija z naslovom Čolniček na Dravi 6, avtorice Katarine Vršič Riedl

Čestitke obema nagrajencema in iskrena hvala vsem fotografom za številne odlične fotografije ter članom strokovne žirije in drugim, zaradi katerih je natečaj doživel izjemen uspeh! 

Razstavni katalog 
Video Častna omemba

Fotografije iz razstave

 

 

PREDSTAVITEV PROJEKTA                                                                                             

V družbi AquaSystems smo ekološko naravnanost opredelili kot pomemben del našega poslovanja. Načrtovanje in dejavnosti v podjetju vodimo in izvajamo tako, da preprečujemo onesnaževanje ter omejujemo vse negativne vplive na okolje. Pri našem delu nas vodi odgovornost do Drave in Mariborčanov.

Svojo primarno dejavnost nadgrajujemo s številnimi projekti, s katerimi podpiramo družbeni in kulturni razvoj naših lokalnih skupnosti. Tokrat na inovativen in kreativen način spodbujamo vse, da se umetniško izrazijo ter s fotoaparatom zajamejo našo reko, Dravo.

Ker Drava vzdolž svojega toka povezuje prebivalce vasi in mest različnih jezikov in kultur, smo se v družbi AquaSystems odločili, da tudi fotografskemu natečaju damo mednarodno noto in k sodelovanju povabimo vse ljudi, ki jih povezuje Drava. 

Tema: Človek in reka Drava

Kakšen je odnos med človekom in naravo? Smo ljudje vsiljivci, ki s svojimi posegi trajno spreminjamo naše življenjsko okolje in s tem vplivamo na živalske in rastlinske vrste tako na makro kot mikro ravni? So človekovi posegi v okolje samo negativni?

Zgodba številnih krajev in njihovih prebivalcev je tesno povezana z Dravo. Reka je omogočila nastanek mnogih vasi in mest ter spodbudila njihov gospodarski in družbeni razvoj. Marsikje so prebivalci s svojimi načrti in dejanji posegali v Dravo ter pustili trajne odtise, ki so spremenili podobo te mogočne reke in življenjsko okolje, ki ga ne ponuja samo ljudem, ampak tudi številnim rastlinskim in živalskim vrstam. 

V zadnjih letih se vedno bolj zavedamo pomena Drave, naša skupna naloga pa je, da reki vrnemo veljavo, kakršno je imela nekoč, in jo ohranimo tudi za prihodnje generacije. Cilj natečaja je zato posneti fotografijo, na kateri bo na kreativen in poveden način ujet odnos med človekom in Dravo.

a. Namen projekta

S fotografskim natečajem spodbujamo kulturno življenje v naseljih ob Dravi. Vsem profesionalnim in ljubiteljskim fotografom dajemo možnost, da izrazijo svojo ustvarjalnost in v fotografski objektiv ujamejo temo natečaja. S projektom želimo tudi opozoriti na skupno odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto Dravo.

Fotografija kot umetnost – Fotografija je tehnika trajnega zapisa določene slike. Beseda prihaja iz grške skovanke, ki bi jo lahko prevedli kot risanje s svetlobo. V sodobnem svetu se s fotografijo srečujemo tako rekoč na vsakem koraku. Vsakdo ima v žepu fotoaparat, vendar le nekateri ga znajo zares dobro uporabljati. Fotograf ne govori svoje zgodbe, ampak samo posluša, saj stvari in ljudje govorijo svojo zgodbo sami od sebe. Njegova naloga je, da to zgodbo ujame. Fotograf ima moč, da osvetli temo in izpostavi nevednost. S previdnim očesom lahko zajame zgodbe, ki še niso bile nikoli slišane. Poleg tega je lepota fotografije v tem, da je to univerzalni jezik, ki ga vsakdo razume.

b. Razpisni pogoji

Na natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in profesionalni fotografi s prebivališčem v krajih, ki ležijo ob Dravi. Na natečaju ne smejo sodelovati člani žirije, organizatorji natečaja in njihovi družinski člani.

Vsak lahko sodeluje z največ šestimi fotografijami, ki morajo biti oddane v času trajanja natečaja. Pristojbin ni.

Prijavite se lahko preko spletne prijavnice, ki bo aktivna med 22. marcem in 22. aprilom 2021. V potrditvenem sporočilu boste prejeli dodatne informacije o načinu oddaje fotografij.

Natančnejši razpisni pogoji so dostopni v slovenskem in angleškem jeziku. 

Prijavni obrazec, ki ga je potrebno priložiti oddanim fotografijam, je dostopen tukaj

c. Izbor in nagrade

Skupno bosta na natečaju nagrajeni dve fotografiji: ena po izboru strokovne žirije in ena, izbrana na javnem glasovanju

Med vsemi prejetimi fotografijami bo strokovna žirija pripravila ožji izbor 10 finalistov, izmed katerih bo izbrala zmagovalno fotografijo. Strokovno žirijo bo sestavljalo pet članov: 

- Arne Hodalič, mednarodno priznani slovenski fotograf, predsednik žirije,
- Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor,
- Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije,
- Bojan Golčar, uveljavljen slovenski fotograf,
- Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems d.o.o.

Med fotografijami, ki jih bo strokovna žirija uvrstila v ožji izbor, bo izvedeno še javno glasovanje, ki bo potekalo med 7. in 13. majem 2021 na Facebook strani AquaSystems d. o. o. Fotografija z največ glasovi (»všečki«) bo razglašena za zmagovalno fotografijo po izboru javnosti. 

Avtor zmagovalne fotografije po mnenju strokovne žirije bo prejel finančno nagrado v višini 800 €. Fotografija bo objavljena tudi na naslovnici revije E-fotografija

Avtor zmagovalne fotografije na javnem glasovanju bo prejel finančno nagrado v višini 500 €.

Avtorji ostalih 8 fotografij, ki bodo uvrščene v ožji izbor, bodo prejeli po 100 € za odkup avtorskih pravic.

d. Razstava in katalog

Vseh 10 fotografij v ožjem izboru bo razstavljenih v Vodnem stolpu v Mariboru. Na ogled bodo od 18. maja do 18. junija 2021. Razstavo bo spremljal uradni katalog, v katerem bodo predstavljena dela v ožjem izboru in njihovi avtorji.

Na odprtju razstava bo tudi slavnostna razglasitev zmagovalne fotografije po izboru strokovne žirije in podelitev obeh nagrad. 

ENGLISH

Aquasystems d.o.o.
Dupleška cesta 330
2000 Maribor, Slovenija
T: +386 2 450 37 80
F: +386 2 450 37 90
E: info@aquasystems.si