Natečaj EKO GRAFIT


AquaSystems z natečajem EKO GRAFIT spodbuja k ustvarjanju okolju prijaznih grafitov

Maribor, 6. 2. 2020 – Družba AquaSystems je na edinstveni mariborski grafiti turi predstavila razpis EKO GRAFIT, prvi natečaj za izdelavo grafita iz ekoloških materialov, ki bo odražal poslanstvo družbe AquaSystems - ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije. Z natečajem vabijo kreativne posameznike iz Maribora in okolice, da se umetniško izrazijo brez negativnih posledic za okolje.

Družba AquaSystems je prvi natečaj EKO GRAFIT najavila v sklopu vodenega ogled grafitov, ki so pomemben del mariborske urbane scene. Tanja Cvitko, mariborska kulturna producentka in poznavalka kulture grafitov, je udeležence popeljala po poteh mestnih grafitov in predstavila zgodbe, ki jih pripovedujejo o Mariboru, njegovih prebivalcih in času, v katerem so nastali. Ob tem je povedala: »Grafiti so metoda ulične umetnosti, so sredstvo komunikacije, ki se giblje med vandalizmom in umetnostjo, predstavljajo pa sporočilno intervencijo v urbani prostor. Prikazujejo skriti utrip mesta in način, kako mesto diha pod površjem. Vsak grafit ni vandalizem in ni vsak grafit umetnost. Vsaka stenska risba ni grafit, vse poslikave pa nam nekaj sporočajo. Lahko predstavljajo aktualno mentaliteto mesta in posredno ali neposredno kažejo na stopnjo zadovoljstva z življenjem v mestu. Med drugim sporočajo tudi sam odnos umetnika do mesta in ohranjajo utrip mesta še dolgo po nastanku. Ker so grafiti umetnost, močno spodbujam aktivnosti kot je natečaj EKO GRAFIT, saj združuje svobodo izražanja in kreativnost na okolici prijazen način.«

Čase, ko smo grafite enačili z najstniškim vandalizmom, ob vsaki ulični podobi pa glasno vzdihovali, je naša družba že zdavnaj prerasla. Danes so ena izmed znamenitosti vsakega večjega sodobnega mesta. Po svetu, Evropi in tudi v Sloveniji se lahko udeležimo turističnih sprehodov med udarnejšimi uličnimi zapisi, ki razkrivajo zgodbe in utrip modernih mest. Za mnoge najbolj pristna umetnost je danes del urbane kulture vsakega mesta, ki prispeva k pestrosti in karakterju le-tega.

Natečaj EKO GRAFIT kulturo ustvarjanja stenskih poslikav povezuje s skrbjo in odgovornostjo za varovanje okolja. »Z natečajem za izdelavo grafita iz ekoloških materialov družba AquaSystems povezuje skrb in odgovornost za varovanje okolja z ustvarjanjem in svobodo kreativnosti. S projektom opozarjamo na skupno odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto Dravo, ki je tesno prepletena z zgodovino našega mesta in okolice, ter jo ohranimo za prihodnje generacije. S projektom spodbujamo družbeno in kulturno življenje v Mariboru, hkrati pa nudimo prostor mladim, lokalnim umetnikom za izražanje kreativnosti. Natečaj EKO GRAFIT predstavlja simbol poslanstva družbe AquaSystems - ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije in je eden izmed številnih družbeno odgovornih projektov, ki jih družba izvaja skozi celo leto,« je ob tem povedal mag. Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems.

Prvi razpis za okolju prijazen grafit

K sodelovanju pri projektu EKO GRAFIT vabijo kreativne posameznike med 16. in 35. letom starosti z mariborskega področja. Prejete prijave, ki bodo vsebovale skice grafita s krajšim opisom idejne zasnove ter navedbo uporabe okolju prijaznih materialov, bo ocenila strokovna komisija in pripravila ožji izbor treh, s spletnim glasovanjem na Facebook strani AquaSystems d. o. o. pa bodo zmagovalca izbrali vsi, ki bodo svoj glas za najboljše delo oddali najkasneje do 30. aprila 2020. V maju bo potekala razglasitev zmagovalca, grafit pa bo prvič na ogled 14. 6. 2020 ob dogodku Tek zDravo jutri.
Zmagovalni EKO GRAFIT bo izdelan na steni objekta Centralne čistilne naprave Maribor z ekološkimi materiali, kot so okolju prijazne barve na vodni osnovi, naravne krede, voščenke in kazeinske naravne barve, ki jih je možno mešati z zemeljskimi, mineralnimi in rastlinskimi pigmenti. Stroške materialov za izdelavo grafita v celoti krije družba AquaSystems, najboljši avtorji grafitov, ki se bodo uvrstili v finalni izbor, pa bodo prejeli denarne nagrade.
Razpis EKO GRAFIT je eden izmed družbeno odgovornih projektov, s katerimi AquaSystems uresničuje svojo poslanstvo ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije. Družbo pri poslovanju vodi odgovornost do Drave in do Mariborčanov. S premišljenimi ukrepi varujejo enega največjih evropskih vodotokov - Dravo in podtalne vodne rezerve, ki so vir pitne vode za Maribor in Podravje. S strokovnim izvajanjem osnovne dejavnosti zagotavljajo okoljevarstveno podporo skupnostim na mariborskem področju in visoko kakovost življenja na mariborskem področju. Svoje poslanstvo udejanja tudi z izobraževalnimi, kulturnimi, športnimi, okoljevarstvenimi in drugimi projekti, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju in bogatijo življenje lokalne skupnosti.

XXX
Več informacij: 
mag. Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems
leon.lozar@aquasystems.si, 02 450 37 81


Spremljajte nas: Facebook: www.facebook.com/zDravoJutri I Twitter: @AquaSystemsSlo I  spletna stran: www.aquasystems.si

O CČN Maribor: CČN Maribor je največja čistilna naprava na celotni trasi reke Drave in druga največja čistilna naprava v Sloveniji. Skrbi za upravljanje z odpadnimi vodami Mestne občine Maribor, občin Miklavž na Dravskem polju, Duplek in Hoče – Slivnica. V njenem prispevnem območju živi približno 136.000 prebivalcev. CČN Maribor letno sprejme približno 9 milijonov m3 odpadnih voda in proizvede približno 12.000 ton odvečnega blata, ki je stranski produkt v procesu čiščenja odpadne vode. Izpolnjuje najstrožje okoljevarstvene standarde Evropske unije že od leta 2004, ko je Maribor kot prvo mesto v Sloveniji dobil tudi terciarno stopnjo čiščenja odpadne vode, ki je v prestolnici nimajo niti v letu 2019. Strokovnost in odgovornost do narave in lokalne skupnosti dokazujeta tudi certifikat ISO 14001:2015 (okoljevarstvo), ki ga je podjetje prejelo leta 2012, in certifikat ISO 55001:2014 (upravljanje s sredstvi), ki so ga kot šele drugo podjetje v državi prejeli leta 2017.

Aquasystems d.o.o.
Dupleška cesta 330
2000 Maribor, Slovenija
T: +386 2 450 37 80
F: +386 2 450 37 90
E: info@aquasystems.si