natečaj EKO GRAFIT

PREDSTAVITEV PROJEKTA

V družbi AquaSystems smo ekološko naravnanost opredelili kot pomemben del našega poslovanja. Načrtovanje in dejavnosti v podjetju vodimo in izvajamo tako, da preprečujemo onesnaževanje ter omejujemo vse negativne vplive na okolje. Pri našem delu nas vodi odgovornost do Drave in Mariborčanov. Svojo primarno dejavnost nadgrajujemo s številnimi projekti, s katerimi podpiramo družbeni in kulturni razvoj naših lokalnih skupnosti. Tokrat na inovativen in kreativen način spodbujamo predvsem mlajše generacije, da se umetniško izrazijo brez negativnih posledic za okolico.
Čase, ko smo grafite enačili z najstniškim vandalizmom, ob vsaki ulični podobi pa glasno vzdihovali, je naša družba že zdavnaj prerasla. Danes so ena izmed znamenitosti vsakega večjega sodobnega mesta, po svetu, Evropi in tudi v Sloveniji se lahko udeležimo turističnih sprehodov med udarnejšimi uličnimi zapisi, ki razkrivajo zgodbe in utrip modernih mest. Tudi Mariborčani z novodobnimi, estetskimi grafiti sobivamo že desetletja. Za mnoge najbolj pristna umetnost je danes del urbane kulture vsakega mesta, ki prispeva k pestrosti in karakterju le-tega.

AquaSystems predstavlja prvi natečaj za izdelavo grafita iz ekoloških materialov, ki bo predstavljal  simbol ekološke naravnanosti in poslanstva družbe AquaSystemsohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije

Namen projekta

S projektom EKO-GRAFIT spodbujamo družbeno in kulturno življenje v Mariboru. Dajemo prostor mladim, lokalnim umetnikom, da izrazijo svojo kreativnost in jo uresničijo v obliki grafita oziroma stenske poslikave, ki bo krasila zunanjost upravne stavbe CČN Maribor. S projektom želimo tudi opozoriti na skupno odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto Dravo, ki je tesno prepletena z zgodovino našega mesta in okolice.
Grafit kot naravna umetnost - grafit je risba, napis ali slika na javni površini (največkrat na zidu), običajno narejen s kredo, ogljem ali sprejem. Mnogokrat poslikave in napisi, ki jih najdemo na zidovih ulic, izgubijo status umetnine in postanejo nekaj drugega, morda celo vandalizem. S projektom EKO-GRAFIT želimo spodbujati umetniški izraz ustvarjalec grafitov z uporabo okolju prijaznih materialov, ki nimajo negativnih posledic za naravo in okolje (krede, okolju prijazne barve, barvni lepilni trakovi in drugi).

Komu je projekt namenjen?

Ustvarjalni natečaj EKO-GRAFIT je namenjen vsem posameznikom, starim med 16 in 35 let, s prebivališčem v krajih Maribor, Duplek, Hoče – Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, ki želijo biti del projekta za ohranjanje in spodbujanje življenja v in ob reki Dravi ter s tem prispevati k ozaveščanju o odgovornosti vseh prebivalcev Maribora do pomembnosti ohranjanja zdravih naravnih virov in skrbi za uporabo okolju prijaznih materialov.

Potek natečaja – časovnica

Razpisni pogoji


Na natečaju lahko sodelujejo mladi (16 do 35 let) s stalnim prebivališčem v krajih Maribor, Duplek, Hoče – Slivnica in Miklavž na Dravskem polju. Za uspešno prijavo mora prijavitelj poslati:
•    kratko predstavitev prijavitelja;
•    opis kreativne idejne zasnove;
•    skico grafita s simbolom ekološke naravnanosti in poslanstva družbe AquaSystems, ki je ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije;
•    opredelitev uporabljenih ekoloških materialov, ki nimajo negativnih posledic za okolje (na primer krede, okolju prijazne barve, barvni lepilni trakovi in drugi).
Grafit naj simbolizira ekološko naravnanost in poslanstvo družbe AquaSystems, ki je ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije. Prijava se šteje za uspešno, če je oddana v razpisanem roku in vsebuje vse zahtevane opise.
Prijave pošljite na zDravojutri@aquasystems.si.  Prijavni rok je 29. marec 2020.

 

Razglasitev in nagrade


Prejete prijave bo v začetku aprila ocenila strokovna komisija in pripravila ožji izbor finalistov. Zmagovalec natečaja bo izbran s spletnim glasovanjem na Facebook strani AquaSystems d. o. o., ki bo potekalo do 30. aprila 2020.

Zmagovalni predlog bo razglašen v začetku maja, grafit pa bo slovesno predstavljen 14. 6. 2020 v sklopu dogodka Tek zDravo jutri

Avtor zmagovalnega EKO-GRAFITA bo prejel izdelavo grafita in finančno nagrado v vrednosti 500,00 EUR, za drugo mesto bo podeljenih 300,00 EUR in za tretje mesto 100,00 EUR.
 

Aquasystems d.o.o.
Dupleška cesta 330
2000 Maribor, Slovenija
T: +386 2 450 37 80
F: +386 2 450 37 90
E: info@aquasystems.si