Mednarodni fotografski natečaj

Mednarodni fotografski natečaj

Človek in reka Drava

ENGLISH

PREDSTAVITEV PROJEKTA                                                                                             

V družbi AquaSystems smo ekološko naravnanost opredelili kot pomemben del našega poslovanja. Načrtovanje in dejavnosti v podjetju vodimo in izvajamo tako, da preprečujemo onesnaževanje ter omejujemo vse negativne vplive na okolje. Pri našem delu nas vodi odgovornost do Drave in Mariborčanov.

Svojo primarno dejavnost nadgrajujemo s številnimi projekti, s katerimi podpiramo družbeni in kulturni razvoj naših lokalnih skupnosti. Tokrat na inovativen in kreativen način spodbujamo vse, da se umetniško izrazijo ter s fotoaparatom zajamejo našo reko, Dravo.

Ker Drava vzdolž svojega toka povezuje prebivalce vasi in mest različnih jezikov in kultur, smo se v družbi AquaSystems odločili, da tudi fotografskemu natečaju damo mednarodno noto in k sodelovanju povabimo vse ljudi, ki jih povezuje Drava. 

Tema: Človek in reka Drava

Kakšen je odnos med človekom in naravo? Smo ljudje vsiljivci, ki s svojimi posegi trajno spreminjamo naše življenjsko okolje in s tem vplivamo na živalske in rastlinske vrste tako na makro kot mikro ravni? So človekovi posegi v okolje samo negativni?

Zgodba številnih krajev in njihovih prebivalcev je tesno povezana z Dravo. Reka je omogočila nastanek mnogih vasi in mest ter spodbudila njihov gospodarski in družbeni razvoj. Marsikje so prebivalci s svojimi načrti in dejanji posegali v Dravo ter pustili trajne odtise, ki so spremenili podobo te mogočne reke in življenjsko okolje, ki ga ne ponuja samo ljudem, ampak tudi številnim rastlinskim in živalskim vrstam. 

V zadnjih letih se vedno bolj zavedamo pomena Drave, naša skupna naloga pa je, da reki vrnemo veljavo, kakršno je imela nekoč, in jo ohranimo tudi za prihodnje generacije. Cilj natečaja je zato posneti fotografijo, na kateri bo na kreativen in poveden način ujet odnos med človekom in Dravo.

a. Namen projekta

S fotografskim natečajem spodbujamo kulturno življenje v naseljih ob Dravi. Vsem profesionalnim in ljubiteljskim fotografom dajemo možnost, da izrazijo svojo ustvarjalnost in v fotografski objektiv ujamejo temo natečaja. S projektom želimo tudi opozoriti na skupno odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto Dravo.

Fotografija kot umetnost – Fotografija je tehnika trajnega zapisa določene slike. Beseda prihaja iz grške skovanke, ki bi jo lahko prevedli kot risanje s svetlobo. V sodobnem svetu se s fotografijo srečujemo tako rekoč na vsakem koraku. Vsakdo ima v žepu fotoaparat, vendar le nekateri ga znajo zares dobro uporabljati. Fotograf ne govori svoje zgodbe, ampak samo posluša, saj stvari in ljudje govorijo svojo zgodbo sami od sebe. Njegova naloga je, da to zgodbo ujame. Fotograf ima moč, da osvetli temo in izpostavi nevednost. S previdnim očesom lahko zajame zgodbe, ki še niso bile nikoli slišane. Poleg tega je lepota fotografije v tem, da je to univerzalni jezik, ki ga vsakdo razume.

b. Razpisni pogoji

Na natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski in profesionalni fotografi s prebivališčem v krajih, ki ležijo ob Dravi. Na natečaju ne smejo sodelovati člani žirije, organizatorji natečaja in njihovi družinski člani.

Vsak lahko sodeluje z največ šestimi fotografijami, ki morajo biti oddane v času trajanja natečaja. Pristojbin ni.

Prijavite se lahko preko spletne prijavnice, ki bo aktivna med 22. marcem in 22. aprilom 2021. V potrditvenem sporočilu boste prejeli dodatne informacije o načinu oddaje fotografij.

Natančnejši razpisni pogoji so dostopni v slovenskem in angleškem jeziku. 

Prijavni obrazec, ki ga je potrebno priložiti oddanim fotografijam, je dostopen tukaj

c. Izbor in nagrade

Skupno bosta na natečaju nagrajeni dve fotografiji: ena po izboru strokovne žirije in ena, izbrana na javnem glasovanju

Med vsemi prejetimi fotografijami bo strokovna žirija pripravila ožji izbor 10 finalistov, izmed katerih bo izbrala zmagovalno fotografijo. Strokovno žirijo bo sestavljalo pet članov: 

- Arne Hodalič, mednarodno priznani slovenski fotograf, predsednik žirije,
- Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor,
- Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije,
- Bojan Golčar, uveljavljen slovenski fotograf,
- Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems d.o.o.

Med fotografijami, ki jih bo strokovna žirija uvrstila v ožji izbor, bo izvedeno še javno glasovanje, ki bo potekalo med 7. in 13. majem 2021 na Facebook strani AquaSystems d. o. o. Fotografija z največ glasovi (»všečki«) bo razglašena za zmagovalno fotografijo po izboru javnosti. 

Avtor zmagovalne fotografije po mnenju strokovne žirije bo prejel finančno nagrado v višini 800 €. Fotografija bo objavljena tudi na naslovnici revije E-fotografija

Avtor zmagovalne fotografije na javnem glasovanju bo prejel finančno nagrado v višini 500 €.

Avtorji ostalih 8 fotografij, ki bodo uvrščene v ožji izbor, bodo prejeli po 100 € za odkup avtorskih pravic.

d. Razstava in katalog

Vseh 10 fotografij v ožjem izboru bo razstavljenih v Vodnem stolpu v Mariboru. Na ogled bodo od 18. maja do 18. junija 2021. Razstavo bo spremljal uradni katalog, v katerem bodo predstavljena dela v ožjem izboru in njihovi avtorji.

Na odprtju razstava bo tudi slavnostna razglasitev zmagovalne fotografije po izboru strokovne žirije in podelitev obeh nagrad. 

Aquasystems d.o.o.
Dupleška cesta 330
2000 Maribor, Slovenija
T: +386 2 450 37 80
F: +386 2 450 37 90
E: info@aquasystems.si